Slaný salámový dort

Recept na slané pohoštění. Náročnější příprava stojí za ten výsledek.


3.410x
60 min

Postup přípravy

Nejdříve ze všeho si ušleháme pomazánku, kterou budeme celý slaný dort potírat. Já zvolila česnekovou, ale může být jakákoli jiná podle chuti, případně i kombinace dvou. Oblíbená je i salámová. Na česnekovou použijeme pomazánkové máslo, sýr a rozmačkaný česnek, vše společně ušleháme do pěny. Jednu vrstvu při potírání můžeme nahradit hořčicí pro obměnu chutí.

Nejprve si do dortové formy nandáme první vrstvu toustového chleba. Já použila balíček světlého a balíček tmavého, kdy jsem vrstvy střídala, aby byl slaný dort barevnější.

Na první vrstvu toastového chleba naneseme první vrstvu česnekové pomazánky. Poklademe šunkou a dáme další vrstvu chleba. Na druhou vrstvu chleba rozetřeme opět část pomazánky. Poklademe plátky sýra. Dáme opět chleba, potřeme pomazánkou, poklademe slaninou a zakončíme vrstvou chleba.

Roztavíme si 45 % eidam nebo jiný tvrdý sýr. Já dala eidam do dvou igelitových sáčků, aby se k němu nedostala voda, vložila do kastrůlku a zalila vodou z rychlovarné konvice. Když je sýr roztavený, dáme ho třeba na pečící papír a ihned ho rozválíme, aby zase neztuhl.

Sýr položíme na dortovou formu a po dortové formě ho ořízneme do tvaru. Opatrně sundáme bok dortové formy, boky dortu potřeme pomazánkou (nebo jen čistým pomazánkovým máslem) a obalíme nastrouhaným sýrem. Slaný dort zabalíme do potravinářské fólie a dáme na noc do ledničky.

Vršek slaného dortu ozdobíme podle fantazie - já použila růžičky trvanlivého salámu, cherry rajčátka, olivy. Ale záleží na každém.

Slaný salámový dort nakrájíme a podáváme jako slané pohoštění při slavnostních příležitostech a oslavách.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slaný salámový dort

Zpět na recept