Hladkou mouku prosejeme, nasypeme do mísy robota a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek.
Ke kvásku přilijeme olej a vypracujeme mísícími háky měkčí pružné těsto, které necháme přikryté čistou utěrkou asi 20 minut kynout, potom ho rozdělíme na 2 části, které rozválíme do kruhu o průměru asi 24 cm.
Oba kruhy položíme na plech vystlaný teflonovou folií nebo pečícím papírem. Povrch těsta potřeme olejem, posypeme sušeným oreganem a tymiánem, osolíme podle chuti, poklademe plátky česneku a na koláč nastrouháme sýry podle vlastního výběru.
Koláč vložíme péct do trouby vyhřáté na 250 °C a pečeme do zlato-hněda, až se sýr pěkně rozpustí, trvá to asi 10 minut.
Slaný koláč se sýrem a bylinkami podáváme horký a servírujeme s čajem s citronem. Jde o velmi chutnou, jednoduchou a lacinou večeři, která je rychle hotová.