Mouku promícháme se solí, vmícháme žloutky a nakonec zapracujeme změklé máslo. Těsto na slaný koláč necháme odpočinout v lednici.
Zeleninu omyjeme, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Kapustu a květák dáme povařit na 5 minut do vody, rajčata pokrájíme na kolečka.
Těsto rozválíme a vymačkáme ho do vymazané koláčové formy. Zeleninu pečlivě naskládáme na těsto tak, aby každá čtvrtka byla z jednoho druhu zeleniny. Ale samozřejmě ji můžeme i proložit vzájemně. Smetanu rozšleháme s vejci a mlékem, maličko osolíme a takto připravenou vaječnou směs nalijeme na zeleninu.
Slaný koláč pro labužníky pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny na 180 °C. Upečený slaný koláč necháme trochu vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme. Je dobrý teplý i studený, vhodný na večeři či jako chuťovka.
Foto: Shutterstock.com