Slaný cuketový dort

Zeleninový dort z francouzské kuchyně. Poprvé jej prezentovala Maria Stewart a recept prošel celým internetem. Každý si recept trošku přizpůsobil a dort se stal oblíbenou pochoutkou po celém světě.


2.923x
60 min

Ingredience

těsto

1 stroužekčesnek
250 gcuketa
80 mlolivový olej
30 govesné vločky
50 gkozí sýr
1 baleníkypřící prášek do pečiva
1 svazečekzelená petrželová nať
0.5 ksčerstvá červená kapie
20 gparmigiano reggiano
220 ghladká mouka extra speciál 00
3 ksdomácí vejce
80 mlhustý bílý domáci jogurt

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

podle potřeby

10 mlolivový olej na vymazání
10 mlolivový olej na pokapání

na ozdobu

10 gparmigiano reggiano

Postup přípravy

Mladou cuketu omyjeme, osušíme, zbavíme obou konců, slupku ponecháme a nastrouháme na slzičkovém struhadle do mísy. Kapii zbavíme jadřince, žilek, semínek, umyjeme a pokrájíme na malé kostky. Česnek pokrájíme nadrobno, kozí sýr na malé kostky, parmazán nastrouháme a petrželovou nať nasekáme na jemno. K nastrouhané cuketě přidáme hladkou mouku, kypřící prášek, čerstvě mletý černý pepř, sůl, nastrouhaný parmezán a ovesné vločky, které vsáknou do sebe nadbytečnou vlhkost. V další míse rozšleháme vejce s jogurtem a olivovým olejem a potom vlijeme do důlku v moučné směsi, zlehka spojíme, přisypeme pokrájený kozí sýr, posekanou petrželovou nať, pokrájený česnek a kapii. Směs promícháme zlehka, až se spojí v těsto, ale nesmíme vypracovávat, jen spojíme. Pokud máme rádi černé olivy, můžeme je odpeckovat, pokrájet na kousky a do těsta před pečením přidat. Rozevírací teflonovou dortovou formu o průměru 15 cm jemně vymažeme olejem, vlijeme do ní připravené těsto, povrch uhladíme polévkovou lžící, pokapeme olejem a jemně posypeme nastrouhaným parmazánem. Cuketový dort pečeme do červena v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut. Upečený slaný dort vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Po 15 minutách dortovou formu rozevřeme a odstraníme z boku dortu. Když je slaný dort vlažný, nakrájíme ho na libovolné porce, servírujeme teplý, nebo studený s česnekovým jogurtovým dipem, který jsme ochutili solí, troškou mletého černého pepře a citronovou šťávou. Slaný cuketový dort podáváme jako samostatné jídlo s jogurtovým dipem, případně přílohu, předkrm či chuťovku. Chutná studený i teplý. Výborně chutná k obědu i večeři. V menším množství na snídani i svačinu. Příprava je nenáročná a lehká, je to něco, čím příjemně překvapíte rodinu i návštěvy.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slaný cuketový dort

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena