Vařené brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli a česnek odděleně najemno nasekáme. Sýr najemno nastrouháme. Přísady vložíme do mísy. Přidáme mléko, zakysanou smetanu, vejce, sůl, kajenský pepř, nasekanou petrželku a promícháme.
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Na těsto ušleháme do pěny máslo, sůl, citronovou kůru, dobrou špetku muškátového oříšku a kajenského pepře. Přimícháme vejce a zakysanou smetanu. Navrch prosejeme mouku (150 g) s kypřícím práškem. Přidáme mléko a promícháme těsto. Vymažeme koláčovou formu, vyložíme ji těstem, zvýšíme okraje a povrch uhladíme. Koláč naplníme připraveným obložením.
Slaný bramborový koláč pečeme zhruba 50 minut v předehřáté troubě (horkovzdušná trouba 140 °C, plynová 2. stupeň) .Vyjmeme z trouby a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku.
Slaný koláč nakrájíme na 12 dílů a podáváme.