Nejprve si uvaříme pudink podle návodu na obalu a necháme ho vychladnout. Obvykle svaříme 1 litr mléka, 3 vanilkové pudinky a cukr podle chuti, jak má kdo rád sladké.
Těsto si připravíme z 25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukru, 5 vajec, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1 prášku do pečiva a lze i přidat citronovou kůru. Já citronovou kůru dávám, hezky těsto provoní. Všechno dohromady promícháme.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Tuhý pudink lžící postupně naklademe na těsto vylité na plechu a dáme péct.
Hned po vytažení z trouby rozetřeme na vanilkový koláč krém ze zakysané smetany, který si připravíme z 3 zakysaných smetan a 2 vanilkových cukrů, popřípadě i moučkového cukru podle chuti. Nakonec koláč se zakysanou smetanou posypeme mletou skořicí.
Skořicovo-vanilkový koláč se zakysanou smetanou podáváme nakrájený na kostky ke kávě i čaji. Chutná výtečně!