Mrkev a petržel očistíme a rozkrojíme na čtvrtinky. Cibuli neloupeme, ale rozkrojíme na půlku.
Vepřové a uzené maso vaříme asi 45 minut. Pak k němu přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, nové koření a pepř. Vaříme do změknutí masa.
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme ji s na kostičky nakrájenou slaninou.
Vývar scedíme. 150 ml nalijeme do misky a namočíme housky. Do zbylého vývaru dáme na 15 minut vařit nakrájené houby.
Housky vymačkáme, maso nakrájíme na kostičky (nemeleme!) a přidáme houby. Všechno promícháme a přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Přidáme cibulku se slaninou a asi 3 lžíce vývaru. Pokud je hmota řídká, nepřidáváme, pokud je hustá, zahustíme strouhankou. Vytvarujeme šišku. Pokud máme raději nákyp, uděláme hmotu řidší a dáme ji do zapékací mísy.
Do pekáče nalijeme 100 ml vody, přidáme olej a teprve potom šišku sekané.
Pečeme zvolna v rozehřáté troubě asi 45 minut. Na povrchu šišky se vytvoří zlatavá kůrka.
Sekanou s houbami podáváme s vařenými brambory, sterilovanou okurkou a červenou řepou.