Maso nakrájíme na kousky asi 50g velké a naložíme. Marinádu si připravíme smícháním zakysané smetany, majonézy, nahrubo nakrájené cibule a koření. V této hmotě maso dobře promícháme a necháme odležet do druhého dne.
Druhý den maso opláchneme a střídavě napichujeme na špejli s kouskem cibule a klobásou. Oloupanou cibuli i klobásku si předem nakrájíme.
Šašlik z vepřové panenky naskládáme na vymaštěný pekáček a pod pečící fólií pečeme asi 30 minut na 200 °C.
Šašlik z vepřové panenky podáváme například s opečeným bramborem a zeleninovým salátem.
Šašlik je nejčastěji připravován z kousků prorostlejšího masa o velikosti většího ořechu, marinovaného přes noc ve směsi červeného vína, octa a koření. Maso se napichuje samotné nebo v kombinaci s cibulí a sezónní zeleninou (na Kavkaze i s ovocem) na ploché jehly (šampury) a opéká se nad žhavým uhlím, nejlépe z břízy. Stacionární gril pro přípravu šašliku se nazývá mangal. Opečený šašlik se podává s chuťově výraznými omáčkami, zelenými bylinkami, případně zrníčky granátového jablka.
Na Ukrajině je šašlik připravován i z větších kusů marinovaného masa (marinuje se nejčastěji v majonéze ochucené pepřem, cibulí apod.) jako jsou například celé čtvrtky kuřat apod.
vitali
Komentář k receptu Šašlik z vepřové panenky
U nas na Ukrajině se šašlik připravuje tak:Vepřová krkovice nebo plec se nakrájí na větší kousky opepří a s nakrájenou cibulí se naloží do majonézy přes noc.Potom se napíchne a proloží špekem.Jako příloha rozpůlené brambory proložené špekem a pečené také na jehle na ohni.V Rusku atd.jsou různé způsoby.
hrabenka
Re: Dotaz
Maso se marinuje přes noc, takže se dobře proleží, zkřehne a chuť marinády je v mase. Pečení masa obaleného majonézou by nebylo dobré.
hykam
Re: Název receptu
Jistě ale určitě to není šašlik. Do šašliku se zcela jistě nedává kysaná smetana ani majonéza a peče se na grilu nikoliv v pekáčku v troubě. To už se může šašlik říkat čemukoliv napíchnutému na špejli
hykam
Re: Název receptu
Jistě, ale já přímo v názvu receptu již pišu, že tyto Tzaziky jsou z čínského zelí a né z okurek, jak se pravé Tzaziky dělají