Nápoj, který se chutí v mnohém podobá pudinku a krupicové kaši. Originální salep se připravuje ze škrobu z hlízy sa(h)lepu. Zde je varianta bez salepu. Nápoji se také říká sahlab, sahlep nebo saloop.
Hodnocení
4.7
/ 5 (10x)
Doba přípravy
15 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Kakao1 špetka
Skořice mletá1 špetka
Vanilkový cukr1 lžička
Strouhaný kokos1 špetka
Ostatní
Mléko2 šálky
Voda1/2 šálku
Kukuřičný škrob2-3 lžíce
Postup přípravy
Škrob a vodu smícháme v malé nádobě a dobře rozmícháme.
Do hrnce na polévku nalijeme mléko a ohříváme na velmi mírném ohni.
Těsně před bodem varu, zamícháme do mléka škrobovou směs.
Přidáme vanilkový cukr a osladíme podle chuti.
Salep uvedeme do varu za stálého míchání a zahříváme asi 2 minuty.
Salep přelijeme do misek nebo hrnečku, posypeme mletou skořicí, kokosovou moučkou nebo kakaem. Ihned podáváme.