Recept na zajímavý salát Waldorf. Lehce počeštěná a zjednodušená varianta.
Hodnocení
4.3
/ 5 (10x)
Doba přípravy
15 min
Ingredience
Zálivka
Cukr
Sůl
Smetana100 g
Majonéza50 g
Citronová šťáva
Ostatní
Jablko100 g
Hlávkový salát1 ks
Vlašské ořechy50 g
Sterilovaný celer v oleji150 g
Postup přípravy
Hlávkový salát rozebereme na listy, ty důkladně omyjeme a nakrájíme je na nudličky. Jablka oloupeme a bez jádřinců nakrájíme na kostičky. Sterilovaný celerový salát podle potřeby také nakrájíme na kostičky. Ořechy nasekáme nahrubo.
Připravíme si zálivku. Majonézu smícháme se smetanou a podle chuti zálivku ochutíme citronovou šťávou, solí a cukrem.
V míse smícháme hlávkový salát s jablky a celerem. Přidáme ořechy a salát Waldorf spojíme zálivkou z majonézy. Salát Waldorf důkladně promícháme a necháme vychladit.
Salát Waldorf podáváme samostatně jako hlavní chod nebo jako přílohu k masům. Do salátu můžeme přidat i vařené brambory nakrájené na kostičky.
Přesně tak. Toto jsou správné suroviny. Řapíkatý celer, tj. celé výhonky s lístkovou korunou se ale můžou použít k tomuto salátu jako dekorace při servírování a to neuškodí.
Blanka
V původní receptuře z roku 1893 není o řapíkatém celeru ani slovo. Podle všech indicií jsou původní ingredience jsou: Celer bulvový, jablka, kuličky tmavého hroznového vína, vlašské ořechy, zálivka jogurtovo-majonézová :-)
martin
tento recept je ukázkou české kuchyně,je to tzv. Babicovo vaření, do salátu waldorf patří řepíkatý celer a o smetaně v originálním receptu také není zmínka
GLove
Mohu doporučit!
Majonézu jsem použil light. Omylem jsem koupil smetanu kysanou. I co, řekl jsem si, když něco nového, tak pořádně. Protože byla zálivka hustá a salátová hlávka velká, naředil jsem ji polotučným mlékem.
Soli 1/3 lžičky, cukru a citronu 1 lžičku.
Přes noc se v lednici krásně spojil a je výborný. Doporučuji!