Nejlepší přílohová rýže zvláště k čínským jídlům, protože se neproplachuje ( je lepkavá). Vhodná k jakýmkoli dalším pokrmům a k přípravě sladkých nákypů - není tak planá jako rýže vařená ve vodě.
Hodnocení
4.6
/ 5 (35x)
Doba přípravy
25 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Olej1-2 lžíce
Rýže kulatozrnná1 hrnek
Mléko1 hrnek
Voda1 a 1/2 hrnku
Podle chuti
Sůl
Postup přípravy
Do hrnce nalijeme olej a nasypeme přebranou (nejlépe kulatozrnnou) rýži. Tu neoplachujeme, sypeme ji do hrnce suchou a za stálého míchání rýži opražíme.
Zalijeme vodou, pak mlékem (v poměru 1 hrnek rýže : 1,5 hrnek vody : 1 hrnek mléka).
Rýži osolíme a na mírném plameni pod pokličkou necháme vařit asi 10 - 12 minut. Průběžně kontrolujeme, aby navykypěla.
Pak celý hrnec s poklicí zabalíme do čisté utěrky a uložíme do postele pod peřinu, nejméně na půl hodiny.
V posteli vydrží v servírovací teplotě i dvě hodiny, lze ji při složitějším obědě připravit předem.