Zelená jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky nebo proužky. V míse nakrájená jablka zakapeme citronovou šťávou a promícháme s cukrem a čerstvě nasekaným tymiánem.
Listové těsto rozválíme na 2 stejně velké tenké kulaté placky, které poklademe ochucenými jablky tak, aby 3 - 4 cm těsta od kraje placky zůstaly volné. Poté na jablka rozdrobíme sýr, okraje těsta přehneme přes náplň, úhledně poskládáme a potřeme rozšlehaným vejcem.
Koláč s jablky a nivou pečeme v předehřáté troubě při 220 °C přibližně 25 - 30 minut. Upečený koláč ještě teplý zakapeme javorovým sirupem a ihned podáváme.
Rychlý koláč s jablkem a nivou ochucený čerstvým tymiánem podáváme jako teplou chuťovku.