Recept na snadnou a rychlou přípravu dobré dýňové polévky.
Hodnocení
0.0
/ 5 (0x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Česnek6 stroužků
Máslo3 lžíce
Mrkev2 ks
Mletý pepř1/2 lžičky
Cibule2 ks
Sušený tymián3 lžíce
Celer1/3 ks
Bujón zeleninový2 kostky
Hrubozrnná sůl2 lžíce
Mleté chilli koření2 špetky
Sušený rozmarýn2 lžíce
Kořenová petržel1 ks
Dýně Hokaido1 a 1/2 kg
Dýňová semínka20 dkg
Postup přípravy
Rozčtvrcenou dýni nakrájíme na plátky o síle cca 4 cm. Z plátků vyřízneme jadřince, slupku neloupeme.
Kusy dýně, očištěnou mrkev, petržel, celer a česnek naskládáme na plech s pečícím papírem, zhusta posypeme tymiánem, rozmarýnem a hrubozrnnou solí. Pečeme v předehřáté troubě při 250 °C po dobu cca 20 minut (do změknutí, nepřipálit!).
Cibuli nakrájíme na jemno, ve velkém hrnci rozpustíme máslo, zvýšíme výkon a podusíme ji doměkka. Hrnec odstavíme, vyjmeme z trouby pekáč se zeleninou a necháme zeleninu lehce vychladnout.
Uvaříme si zeleninový vývar ze 2 kostek (cca 1 litr), můžeme použít i domácí.
Zeleninu z plechu pokrájíme na větší kostky, přidáme k cibuli a společně prohřejeme.
Koření a sůl, které na plechu opadají ze zeleniny, vysypeme do koše. Na použitý papír nasypeme sušená dýňová semínka a pečeme v rozpálené troubě do hněda.
Do hrnce se zeleninou vlijeme vývar, opepříme, přidáme špetku chilli a vaříme pod poklicí na nízký výkon, až se zelenina začne rozpadat (20 minut).
Polévku přecedíme do hrnce po vývaru a zbylé kousky zeleniny rozmixujeme s trochou polévky na kaši. Kaši a polévku slijeme dohromady.
Do zchladlé polévky přidáme smetanu na vaření. Polévku lehce prohřejeme a můžeme podávat.
Na talíři přidáme do polévky vrchovatou lžící opečených semínek. Chcete-li mít řidší polévku, můžete dát bez obav i litr vývaru navíc. V zimě lze dát místo chilli sušený zázvor na zahřátí (1/2 lžičky). Někdy zdobíme ještě pořádnou hrstí sekané petrželky.