Rybízový koláč bez drobenky

Malinko jiný kynutý koláč, místo drobenky použijeme smetanu. Nenáročný recept na výborný koláč s rybízem nebo borůvkami.


4.04x
150 min

Postup přípravy

V teplém mléce rozpustíme 2 lžíce cukru, přidáme droždí a necháme vyběhnout. Do zadělávací mísy nasypeme hladkou mouku a 3 lžíce cukru. Na tuto směs poté vlijeme teplý kvásek, lehce promícháme a necháme na teplém místě kynout. Měla by stačit hodina.

Do větší misky vložíme kostku tvarohu, sáček vanilkového cukru, 3 lžíce obyčejného cukru, na to rozklepneme jedno vejce a vymícháme vše dohladka.

Připravíme si rybíz nebo případně borůvky a obereme na jednotlivé bobulky, které následně omyjeme.

Plech s vyšším okrajem vymažeme olejem nebo máslem. Vykynuté těsto prohněteme a poté vložíme doprostřed plechu, následně rukou přímo na plechu vymačkáme těsto po celé ploše plechu. Na okrajích vytvoříme z těsta vyšší okraj, uprostřed necháváme velmi tenkou vrstvu těsta.

Poté na těsto vložíme připravený tvaroh a rovnoměrně jej rozetřeme po celé ploše těsta s výjimkou těch vyšších okrajů. Následně na tvaroh rovnoměrně nasypeme bobulky rybízu (borůvek) a vmačkáme je lehce do tvarohu.

Připravený rybízový koláč vložíme do trouby předehřáté asi na 180 °C a pečeme přibližně 35 minut.

Připravíme si 200 ml smetany ke šlehání, rozpustíme v ní 2 lžíce cukru.
Jakmile okraje rybízového koláče začínají růžovět, rychlou akcí a zároveň opatrně (nejlépe po lžících) polijeme rovnoměrně plochu koláče touto sladkou smetanou a necháme ještě asi 10 minut dopéci.

Rybízový koláč bez drobenky po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.
user-icon

autor Mik


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rybízový koláč bez drobenky

Zpět na recept