Vaření.czReceptyRybízový koláč bez drobenky

Rybízový koláč bez drobenky

Malinko jiný kynutý koláč, místo drobenky použijeme smetanu. Nenáročný recept na výborný koláč s rybízem nebo borůvkami.


4.04x
150 min

Ingredience

10 lžiccukr

náplň

1 ksvejce
1 lžícevanilkový cukr
200 mlsmetana ke šlehání
1 lčervený rybíz
250 gtučný tvaroh

těsto

200 mlmléko
21 gdroždí
250 ghladká mouka

podle potřeby

olej na vymazání

Postup přípravy

V teplém mléce rozpustíme 2 lžíce cukru, přidáme droždí a necháme vyběhnout. Do zadělávací mísy nasypeme hladkou mouku a 3 lžíce cukru. Na tuto směs poté vlijeme teplý kvásek, lehce promícháme a necháme na teplém místě kynout. Měla by stačit hodina. Do větší misky vložíme kostku tvarohu, sáček vanilkového cukru, 3 lžíce obyčejného cukru, na to rozklepneme jedno vejce a vymícháme vše dohladka. Připravíme si rybíz nebo případně borůvky a obereme na jednotlivé bobulky, které následně omyjeme. Plech s vyšším okrajem vymažeme olejem nebo máslem. Vykynuté těsto prohněteme a poté vložíme doprostřed plechu, následně rukou přímo na plechu vymačkáme těsto po celé ploše plechu. Na okrajích vytvoříme z těsta vyšší okraj, uprostřed necháváme velmi tenkou vrstvu těsta. Poté na těsto vložíme připravený tvaroh a rovnoměrně jej rozetřeme po celé ploše těsta s výjimkou těch vyšších okrajů. Následně na tvaroh rovnoměrně nasypeme bobulky rybízu (borůvek) a vmačkáme je lehce do tvarohu. Připravený rybízový koláč vložíme do trouby předehřáté asi na 180 °C a pečeme přibližně 35 minut. Připravíme si 200 ml smetany ke šlehání, rozpustíme v ní 2 lžíce cukru. Jakmile okraje rybízového koláče začínají růžovět, rychlou akcí a zároveň opatrně (nejlépe po lžících) polijeme rovnoměrně plochu koláče touto sladkou smetanou a necháme ještě asi 10 minut dopéci. Rybízový koláč bez drobenky po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako moučník ke kávě nebo čaji.
user-icon

autor Mik

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Rybízový koláč bez drobenky

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena