Nejprve si připravíme klasická smažená vajíčka, která ochutíme solí a pepřem. Přidáme očištěné a nakrájené houby, ale nemusí být. Postupujeme podle oblíbeného receptu.
Vykostíme husu nebo kačenu. Uděláme z ní plát. Osolíme, okořeníme, přidáme jablka nakrájená na plátky a potřeme houbovou smaženicí nebo smaženými vajíčky. Vykostíme králíka, kterého též osolíme a okořeníme, položíme ho na plát husy a stočíme do rolády.
Roládu z husokrálíka pečeme zvolna, ke konci přidáme na teplotě a vytvoříme zlatavou kůrčičku.
Hotovou pečenou roládu z husokrálíka nakrájíme na plátky a jako přílohu dáme bramborový knedlík a zelí, případně bramborovou kaši s máslem. K husokrálíkovi skvěle chutná pivo.