Renéiny twisty ze zakysané smetany

Recept na židovské výborné čajové pečivo.


5.05x
45 min

Postup přípravy

Do mísy dáme mouku a změklé máslo nakrájené na kostičky. Vše rozdrobíme. Do mističky rozdrobíme droždí a zalijeme půl hrnkem vlažné vody. Smícháme s 1/2 lžičkou cukru. Mícháme, dokud se vše nerozpustí, a necháme vzejít kvásek.

Rozkvrdláme vejce s vanilkovou esencí a přidáme do moučné směsi. Přidáme zakysanou smetanu. Po 10 minutách přidáme kvásek a těsto propracujeme.

Naolejujeme mísu, do které přendáme těsto. Na těsto maličko přitlačíme pěstmi a otočíme, aby byly lehce mastné obě strany těsta. Těsto přikryjeme navlhčenou utěrkou a dáme na 2 hodiny do lednice. Předehřejeme troubu na 190 °C.

Na vanilkový cukr v míse smícháme 1,5 hrnku cukru s 2 lžičkami vanilkové esence. Vznikne taková drobenka.

Asi půl hrnkem vzniklé vanilkové drobenky posypeme vál. Těsto položíme na vál a vyválíme do obdélníku 30 x 40 cm. Těsto by mělo být 0,5 - 1 cm silné. Vzniklý obdélník rozřízneme podélně na tři dlouhé obdélníky a každý obdélník ještě rozřežeme na několik malých obdélníčků třeba 2,5 x 10 cm. Každý obdélníček obalíme v připraveném vanilkovém cukru. Každý obdélníček zakroutíme jako když se ždímá prádlo asi 2 - 3 krát. Twisty klademe na plech vyložený pečícím papírem. Konce tyčinek stlačíme mezi palcem a ukazováčkem do špičky.

Renéiny twisty ze zakysané smetany pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut dozlatova. V polovině pečení plech otočíme, aby se vše propeklo stejnoměrně. Poté twisty sejmeme z plechu a necháme na vále vychladnout.

Renéiny twisty ze zakysané smetany podáváme s kávou s mlékem, čajem či mlékem.
user-icon

autor Anna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Renéiny twisty ze zakysané smetany

Zpět na recept