Polévka podle tohoto receptu je poměrně náročná na suroviny, ale výsledek stojí za to!
Hodnocení
5.0
/ 5 (1x)
Doba přípravy
120 min
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Cibule1 ks
Voda1 a 1/2 l
Rajče2 ks
Bobkový list3 ks
Nové koření3 ks
Olivový olej4 lžíce
Hladká mouka 1 lžíce
Paprika mletá1 lžička
Paprika zelená1 ks
Rajský protlak1 lžíce
Bílé fazole200 g
Uzené koleno200 g
Kořenová zelenina100 g
Podle chuti
Sůl
Petrželka
Podle potřeby
Hotová jíška
Postup přípravy
Bílé fazole namočíme na minimálně 2 hodiny do vody a ve stejné vodě je pak uvaříme bez soli doměkka.
Vody na vaření necháváme jen minimum.
Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubo, rajčata s paprikou nakrájíme na kousky.
Zvlášť uvaříme v osolené vodě uzené koleno, pak ho nakrájíme na kostičky a s malou částí vody, ve kterém se vařilo, přidáme k fazolím.
Nadrobno nakrájenou větší cibuli zpěníme na rozpáleném oleji v kastrolu, přidáme na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, 2 stroužky utřeného česneku, podlijeme vývarem z kolena a dusíme.
Po 30 minutách přidáme bobkový list a nové koření, mletou papriku a rajský protlak.
Krátce povaříme a přidáme fazole i s vodou.
Do fazolové polévky přidáme na větší kousky nakrájené rajče a papriku.
Na závěr do řecké fazolové polévky vsypeme hotovou jíšku, kterou polévku zahustíme, osolíme a opepříme podle chuti.
Polévku ještě krátce provaříme. Řeckou fazolovou polévku při podávání posypeme nasekanou petrželkou.