Recept na rajskou omáčku podpořenou vývarem z hovězího masa.
Hodnocení
4.6
/ 5 (7x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Cukr
Sůl
Podle potřeby
Olej
Mouka
Polohrubá mouka
Ostatní
Cibule1 ks
Masox1 kostka
Bobkový list1 ks
Nové koření3 kuličky
Celý pepř2 kuličky
Rajský protlak1 konzerva
Kečup sladký3 lžíce
Hovězí plec nebo kýta500 g
Postup přípravy
Do hrnce nalijeme olej a vsypeme větší nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme bobkový list, kuličky nového koření a pepře, mírně osolíme.
Cibuli necháme zesklovatět a poté přidáme plátky hovězího masa - plecka nebo kýty, které z obou stran mírně osmahneme a následně zalijeme vodou a necháme vařit.
Mezitím si připravíme zásmažku tak, že do menšího kastrůlku nalijeme trochu oleje, necháme ho na mírném ohni rozpálit a přisypeme polohrubou mouku. Směs zamícháme a podle potřeby přidáváme mouku tak, aby výsledný produkt nebyl řídký, přičemž neustále mícháme. Po zhoustnutí za stálého míchání odejmeme z ohně.
Po mírném povaření maso přesuneme i s vývarem do tlakového hrnce a vaříme doměkka.
Když je maso uvařené, vyjmeme jej a vývar scedíme do jiného hrnce a ochutnáme. Je-li málo slaný, přidáme půl kostky masoxu a vaříme 5 minut.
Mezitím přidáme rajský protlak a kečup, zamícháme a necháme povařit. Ochutnáme, je-li pořád málo slaný, přidáme i druhou polovinu masoxu.
Rajskou omáčku z hovězího masa povaříme a při přidávání vytvořené zásmažky musíme pořád míchat a omáčka se musí vařit, aby se zásmažka vyvařila.
Ochutnáme a přidáváme podle chuti cukr, sůl a kečup. Jakmile optimálně ochutíme, vložíme maso zpět do omáčky a necháme prohřát.
Rajskou omáčku z hovězího masa podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem.
do rajské omáčky dávám mrkev a jedině vývar z masa a kostí -žádný bujon tam nepatří -jen sůl cukr a limetkovou šťávu +koření + řebíček a skořice.
Roxana
Komentář k receptu Rajská omáčka z hovězího masa
Já dělám rajskou jen v jednom hrnci a to tlakovém. Recept je skoro stejný. Dávám mnohem víc cibule. Do tlakového hrnce dám rozpálit olej přidám cibuli nechám zesklovatět, přidám maso dělám ho vcelku. Maso orestuji ze všech stran, přidám rajský protlak a koření které vkládám do sítka na čaj. Vše zaliji do poloviny vařicí vodou a vařím do měkka. Pak vyjmu maso a koření omáčku rozmixuji, když je omáčka moc hustá rozředím vodou nebo vývarem. Dochutím solí, cukrem, kečupem.