Klidně den předem hovězí přední prošpikujeme špekem, další den osolíme, osmahneme prudce ze všech stran, podlijeme cca 1,5 l vody, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a pomalu vaříme do změknutí asi 3 - 4 hodiny.
Hovězí maso vyndáme z vývaru a vývar uschováme. Jednu větší mrkev s cibulí nakrájíme nebo nastrouháme, osmahneme na oleji do sklovita, přidáme opět divoké koření a asi lžičku tymiánu. Dále zasypeme asi 4 lžícemi cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme rajský protlak, podlijeme cca 2 dl vývaru a necháme provařit. Dolijeme zbytkem vývaru a necháme dojít k varu.
Poté vyndáme bobkový list a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Rajskou omáčku přecedíme přes cedník zpět do kastrolu, přivedeme k varu, zjemníme cca 200 g smetany, dochutíme (ocet, sůl, cukr) a lehce zahustíme hotovou světlou jíškou. Uvařené hovězí maso nakrájíme na plátky.
Rajskou omáčku s hovězím masem ala Dočík podáváme s těstovinami nebo houskovými knedlíky.