Chutná rajská polévka s fazolemi a párkem. Recept na vydatnou polévku k obědu nebo večeři.
Hodnocení
3.2
/ 5 (9x)
Doba přípravy
120 min
Ingredience
Ostatní
Cukr1 lžička
Česnek2 stroužky
Tuk1 lžíce
Cibule1 ks
Fazole1 sklenice
Párek1-2 ks
Masox1 kostka
Hladká mouka 2 lžíce
Rajský protlak1 plechovka
Mletá sladká paprika1 lžička
Pálivá mletá paprika1/3 lžičky
Podle chuti
Sůl
Petrželka
Postup přípravy
Fazole můžeme nechat nabobtnat přes noc a druhý den je vaříme do změknutí, případně fazole rovnou vaříme asi 40 minut v papinovém hrnci. Fazole vždy tepelně upravujeme bez soli, jinak zůstanou tvrdé.
Když už začínají fazole měknout, pustíme se do další přípravy. V asi třílitrovém hrnci rozpustíme tuk na mírném ohni, přidáme mouku a uděláme hladkou světlou jíšku.
Přilijeme studenou vodu do dvou třetin hrnce. Jíšku děláme pomalu, ale chladíme rychle, vodu dáváme studenou a co největším proudem. Ihned vhodíme masox, postavíme na plotnu a přidáme rajský protlak.
Vodu s masoxem necháme na ohni mírně probublávat za občasného míchání.
V mezičase oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a ihned přidáme do hrnce. Česnek můžeme dát celý, nebo nasekaný nahrubo.
Rajskou frankfurtskou polévku přisladíme, okořeníme mletou paprikou, dolijeme vodu do hrnce, uvedeme do varu a vaříme dál do změknutí zeleniny.
Ke konci vaření přidáme na kolečka nakrájený párek a prohřejeme. Rajskou frankfurtskou polévku od Janinky Hrdé ihned podáváme na stůl k jídlu.