Recept na sytou polévku podávanou s knedlíčky z veky.
Hodnocení
4.4
/ 5 (20x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Hrášek5 dkg
Vývar15 dl
Máslo6 dkg
Květák10 dkg
Hladká mouka 6 dkg
Smetana ke šlehání1/3 l
Telecí maso30 dkg
Kořenová zelenina10 dkg
Podle chuti
Sůl
Muškátový květ
Mletý černý pepř
Těsto
Strouhanka5 dkg
Žloutek1 ks
Mléko2 lžíce
Veka5 dkg
Podle potřeby
Čerstvá petrželka
Postup přípravy
V osolené vodě s kořenovou zeleninou (mrkev, petržel, celer) uvaříme telecí nebo kuřecí maso.
Zvlášť uvaříme nepříliš doměkka květák rozebraný na malé růžičky. Čerstvou petrželku nasekáme nadrobno.
Ze dvou třetin másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme prochladlým vývarem z masa a necháme alespoň půl hodiny vařit.
Potom přidáme smetanu, převaříme, přecedíme, vložíme nakrájené maso, květák a sterilovaný hrášek bez nálevu. Na talíři ozdobíme petrželkou a přidáme knedlíčky.
Oloupanou veku nakrájíme na malé kostičky a pokropíme mlékem.
Máslo vyšleháme se žloutkem, solí, pepřem a případně nastrouhaným muškátovým květem. Přidáme veku, nasekanou petrželku a strouhanku. Množství strouhanky je orientační, řídíme se podle hustoty těsta.
Z těsta tvoříme malé knedlíčky (asi 10 g), které vkládáme do vroucí vody.
Knedlíčky vaříme asi 3 minuty, potom je scedíme a propláchneme studenou vodou, aby ztuhly. Můžeme je uchovat v teplém vývaru.
Ragú polévku s knedlíčky ihned podáváme na stůl a vychutnáváme.