Smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do hustého krému.
Želatinu rozpustíme v mléce (množství na obalu), aby nabobtnala. Mléko lehce ohřejeme, aby se želatina rozpustila. Pak ji vmícháme do smetanového krému. Vše smícháme a krém rozlijeme do malých skleněných talířků nebo misek. Necháme stát na rovném místě, aby se neroztekl a také necháme ztuhnout. Můžeme dát do lednice.
Zatím si připravíme čokoládu. Tu rozpustíme s máslem a mlékem. Čokoláda by měla být hořká, aby pak poleva měla lesklou barvu. Můžeme přidat i trochu cukru a kakao. Za stálého míchání připravíme hladký čokoládový krém.
Čokoládový krém na talířcích přelijeme čokoládovou polevou tak, aby byl povrch hladký a bez hrbolků.
Ptačí mléko jinak dáme do lednice opět ztuhnout. Ptačí mléko můžeme ozdobit i ovocem. Je lepší používat skleněné nádobí, protože dezert vypadá lépe a zajímavěji.