Pražené mandle připravíte jednoduše sami. Jsou vhodné k večernímu posezení, k vínu nebo drinkům.
Hodnocení
3.6
/ 5 (180x)
Doba přípravy
20 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Sůl1 lžička
Mandle1 balíček
Olej na smažení
Postup přípravy
Mandle vhodíme do vroucí vody a necháme minutu povařit. Scedíme je a oloupeme. Slupka jde po spaření krásně sloupnout.
V kastrolku nebo menší pánvi rozpálíme olej. Olej by měl dosahovat alespoň do 1 - 2 centimetrů výšky kastrolku, aby byly mandle v oleji ponořené. Mandle nasypeme do rozehřátého oleje a pražíme, dokud nezískají tmavší barvu. Smažíme je asi 2 minuty a hlídáme je, abychom je nespálili. Nejlepší způsob pražení je ale ve fritovacím hrnci. Pokud ho máte, rozhodně opražíme mandle raději v něm.
Opražené mandle z oleje vyjmeme a dáme do misky, přisypeme lžičku soli a promícháme. Potom prosolené pražené mandle přesypeme na papírový ubrousek, který z nich nasákne přebytečný olej. Upražené mandle přendáme z ubrousku na talířek nebo mističku a podáváme jako chuťovku k vínu.
Myslim, ze je jeste lepsi mandle neloupat a oprazit je se slupkou. Nekolikrat jsem to jedl a bomba. Vyzkousim a dokonce uvazuji, ze bych je udelel na ghi.
slesinger5
Jinak:
dělám mandličky tak, že (spařené a oloupané) vsypu do litinové pánve (té staré, s modrým smaltem uvnitř) a oleje přidám jen tolik, aby byly mandle obalené, rozhodně je nenechám plavat. Smažím, míchám. Opatrně, nepřehnat teplotu. Trvá to dlouho, i půl hodiny, ale fakt to stojí za to, musím si vždycky odsypat stranou, aby na mě vůbec zbylo. Opečené posolím, zakryju poklicí a protřesu. Olej slunečnicový.
latalova
Re:
Dělám je pravidelně na sucho v troubě na plechu na alobaledo růžova,hlídám a občas promíchám - výsledek skvělý a nejsou mastné