Pokud milujete krémové polévky, rozhodně vyzkoušejte tuto.
Hodnocení
4.7
/ 5 (10x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Mleté nové koření
Mletý černý pepř
Ostatní
Mléko5-7 dl
Pórek1 ks
Strouhaný parmazán2-3 lžíce
Hladká mouka 2 lžíce
Smetana ke šlehání100 ml
Vařící voda300 ml
Přepuštěné máslo2 lžíce
Cibule bílá1 ks
Třtinový cukr1-2 lžíce
Ocet ze šumivého vína2-3 lžíce
Příloha
Houska1 ks
Parmazán50 g
Pancetta100 g
Postup přípravy
Pórek a cibuli očistíme. Světlou část pórku odkrojíme a nakrájíme na kolečka. Totéž uděláme s částí zelené. Cibuli nasekáme. Zbylý pórek nakrájíme na ozdobu.
V kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem. Vsypeme cibuli a asi 3 minuty ji restujeme. Pak přidáme pórek a smažíme další 2 - 3 minuty.
Vsypeme mouku a krátce pražíme. Základ polévky zalijeme za důkladného šlehání horkou vodou.
Podle chuti lehce osolíme a opepříme a vaříme, dokud se mouka nerozvaří. Kastrol sejmeme ze sporáku, ponorným mixérem rozmixujeme a vrátíme na sporák.
Pak zvolna přilijeme mléko a zvolna vaříme asi 10 minut, aby se mléko nesrazilo. Doporučuji použít domácí mléko nebo z automatu. Nemusíte pak přidávat smetanu a polévka získá plnější chuť.
V této fázi nakrájíme housku na asi 5 mm silná kolečka. Rozdělíme na ně pancettu nebo anglickou slaninu a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Houstičky přeložíme na plech a vložíme do trouby pod gril asi na 4 - 5 minut.
Provařený pórkový krém podle potřeby ještě zředíme a ochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Nového koření dáme jen lehce, aby nepřebil chuť pórku. Již jen krátce povaříme.
Pórkový krém rozdělíme do talířů, posypeme čerstvým pórkem a doplníme grilovanou houskou. Pórkový krém s grilovanou houskou ihned podáváme.