Pomerančový piškot podle prababičky Slatinské

Osvědčený recept na jemný moučník s příchutí pomeranče.


3.04x
60 min

Postup přípravy

Hladkou mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy a vmícháme do nastrouhanou pomerančovou kůru. Oddělíme žloutky od bílků, které vyšleháme na sníh. Žloutky, máslo a cukr vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme směs mouky s práškem, mléko, pomerančovou šťávu a nakonec vmícháme sníh z bílků.

Těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy o rozměrech asi 24 x 13 cm a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Jestli je piškot hotový, vyzkoušíme špejlí. Necháme ještě asi 10 minut ve formě a potom vyklopíme na mřížku.

V kastrůlku rozehřejeme zavařeninu se lžičkou vody a horkou hmotou potřeme povrch piškotu. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na plátky. V pánvi svaříme vodu s cukrem, přidáme plátky pomeranče a vaříme je asi 25 - 30 minut, až zprůhlední. Vychladlé plátky pomeranče ozdobně naaranžujeme na piškot.

Pomerančový piškot podle prababičky Slatinské nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem ke svačině.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pomerančový piškot podle prababičky Slatinské

Zpět na recept