Pomerančový koláč

Snadný recept na přípravu tvarohového koláče s chutí pomeranče, vanilky, rumu a koření. Moučník není příliš sladký a výborně chutná ke kávě nebo čaji.


4.517x
75 min
2×

Ingredience

náplň

200 gcukr
1 lžícerum
300 mlmléko
1 kspomeranč
250 gměkký tvaroh
1 špetkamletý hřebíček
1 balíčekvanilkový pudinkový prášek

těsto

1 ksžloutek
200 ghladká mouka
150 gHera
1 balíčekvanilínový cukr

těstíčko

70 gcukr moučka

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Mouku spolu s moučkovým cukrem prosejeme a promícháme s cukrem vanilínovým. Přidáme 1 žloutek a rozdrobený tuk Hera. Vše důkladně propracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odležet v chladu.

Pak těsto vyválíme na kulatou placku, kterou vyložíme dno a okraje koláčové formy o průměru přibližne 26 cm. Dno hustě propícháme vidličkou a v troubě předtopené na 200 °C asi 15 minut předpečeme korpus.

Mezitím si připravíme náplň. Pomeranč omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu. Měkký tvaroh promícháme s pomerančovou kůrou, šťávou, polovinou cukru a rumem. Z mléka, pudinkového prášku, zbyvajícího cukru a koření uvaříme hustý krém, který ještě teplý vmícháme k ochucenému tvarohu. Tuto náplň rozetřeme na předpečený korpus, formu vložíme do trouby a pečeme při 180 °C ještě přibližně 25 - 30 minut.

Pomerančový koláč necháme zcela vychladnout, pak ho vyjmeme z formy, nakrájíme na porce a podáváme. Koláč můžeme podle chuti ozdobit kandovaným ovocem nebo posypat kakaem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pomerančový koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká