Vaření.czReceptyPomalu pečené vepřové plecko

Pomalu pečené vepřové plecko

Recept na snadnou přípravu vepřové pečeně s chutí česneku. Mám ráda tento způsob pečení, protože maso je velmi chutné, uvnitř zůstává krásně šťavnaté a na povrchu má příjemně křupavou dobře vypečenou kůrčičku.


3.8121x
160 min
1×

Ingredience

10 stroužkůčesnek
100 mlstudená voda
1200 gvepřové plecko
3 lžícedomácí vepřové sádlo

podle chuti

sůl
celý kmín

Postup přípravy

Vepřové plecko v celku omyjeme, osušíme, ostrým dlouhým nožem s úzkou čepelí maso na více místech od povrchu do hloubky směrem dovnitř napíchneme a prošpikujeme celými stroužky česneku. Potom maso vydatně z každé strany osolíme, přeložíme do pekáče a povrch posypeme celým kmínem. Přidáme asi 3 lžíce domácího vepřového sádla, podlijeme asi 100 ml studené vody a přikryjeme na těsno alobalem. Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme do měkka celých 5 hodin. Během pečení už nepodléváme, ani nepřeléváme výpekem. V pekáči bude dost sádla a chutné vypečené šťávy, která se postupně uvolní pomalým pečením ze samotného plecka. Maso není potřeba ani otáčet. Po uvedené době odstraníme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a dopečeme, až se na povrchu masa vytvoří pěkná červeno - hnědá a do křupava vypečená kůrčička - asi za 25 až 30 minut. Upečené vepřové plecko vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 30 minut odpočívat, aby se uvnitř ustálily všechny šťávy. Potom maso pokrájíme na plátky asi 0,5 cm silné. Pomalu pečené vepřové plecko servírujeme horké, obyčejně s dušeným sladko - kyselým zelím a domácí vařeným knedlíkem, ale výborně chutná i s pečenými jablky a bramborami pečenými na sádle. Velmi dobře chutná i na studeno s čerstvě upečeným domácím chlebem a nakládanými domácími sladko - kyselými pikantními okurkami, domácí čalamádou anebo různou čerstvou sezónní zeleninou. Sádlo s vypečenou šťávou z pekáče slijeme do sklenic. Když vychladne a ztuhne, natíráme ho na domácí chléb a doplníme pokrájenou cibulí. Je to velmi chutné a vhodné ke svačině s horkým čajem.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pomalu pečené vepřové plecko

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena