Polentu nebo kukuřičnou krupici smícháme se smetanou a zeleninovým vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Na mírném plameni necháme za občasného míchání asi 15 minut povařit. Malou nákypovou formu vymažeme tukem. Troubu předehřejeme na 175 °C.
Mrkev, brokolici a papriku omyjeme a očistíme. Mrkev nastrouháme najemno. Brokolici nasekáme tak, aby kousky byly přibližně velké jako proužky mrkve. Papriku nakrájíme na malé kostičky.
Máslo rozehřejeme a zeleninu na něm za stálého míchání asi 2- 3 minuty restujeme. Zeleninu, nastrouhaný parmazán a vejce vmícháme do polenty a podle chuti okořeníme. Polentu rozetřeme do formy a polentovo-zeleninový koláč pečeme na střední příčce při teplotě 160 °C asi 20 minut
Polentovo-zeleninový koláč necháme ve formě chvilku odpočinout a pak nakrájíme.