Já v receptu použila zhruba stejné množství jablek, hrušek, švestek a rybízu. Ovoce lze použít téměř jakékoliv (kromě banánů), může být čerstvé i mražené. Ovoce kombinujeme podle libosti, ovšem vždy by zhruba polovinu váhy měly tvořit kyselejší druhy. Kdo má rád čaj s příchutí alkoholu, přidá před pečením i 2 dl rumu.
- Švestky vypeckujeme, jablka a hrušky zbavíme jádřince a vše nakrájíme na kousky. Rybíz otrháme ze stonků.
- Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Větší druhy ovoce samozřejmě vždy nakrájíme na kousky.
- Připravíme si veškeré koření. Všechno ovoce promícháme a vložíme do pekáčku společně s celým kořením. Ovoce v pekáčku zasypeme cukrem. Cukr dáváme podle chuti a druhů ovoce. V tomto případě stačilo půl kila cukru.
- Pekáček s ovocem vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme do doby, než ovoce pustí šťávu, občas promícháme. Většinou stačí péct 45 - 50 minut.
- Po upečení vyndáme celou skořici. Ještě horkou směs na pečený čaj plníme do malých skleniček, zavíčkujeme a na 5 minut obrátím dnem vzhůru.
- Z jednotlivých skleniček připravujeme čaj tak, že směs dáme do větší sklenice nebo hrníčku (stačí 3 - 4 polévkové lžíce), zalijeme horkou vodou, promícháme a máme hotovo.
- Podzimní pečený čaj je skvělou volbou pro zahřátí. Navíc si můžeme být jisti, že je bez přidaných barviv a éček.