Lilek překrojíme napůl, posolíme a necháme tak 15 minut vyplakat. Mezitím si nakrájíme cibuli, nejlépe na tenké měsíčky, a rajčata na menší kostičky. Nakrájenou cibuli dáme do misky, přidáme nahrubo posekaný rozmarýn, zalijeme olivovým olejem podle chuti a necháme odležet.
Lilek, který se dostatečně vyplakal, omyjeme vodou a vydlabeme dužinu, kterou nakrájíme na kostičky. Rozpálíme pánev a orestujeme naloženou cibuli s rozmarýnem, dokud lehce nezhnědne. Poté k ní přidáme nakrájený lilek a restujeme asi tak 3 minuty, dokud nenasákne všechen olej z pánve. Přidáme rajčata, balsamico, cukr a lehce necháme zpěnit asi minutu.
Takto vytvořenou směsí naplníme vydlabané lilky, které jsme předtím osolili a opepřili. Zapneme troubu na 150 °C a pečeme dozlatova.
Plněný zapečený baklažán můžeme podávat jako přílohu k hovězímu masu nebo samostatně třeba posypaný vyzrálou goudou, pro někoho slanějším ovčím Pecorinem.