Plněný bramborákový koláč

Nijak složitá libůstka pro milovníky bramboráků. Recept do mikrovlnné trouby, ale malou úpravou jej lze připravit i v troubě klasické.


3.37x
60 min

Ingredience

těsto

česnek
sůl
2 ksvejce
2 lžícemléko
majoránka
mletý pepř
0.5 hrnkupolohrubá mouka
10 ksstředně velké brambory

náplň

sůl
1 ksvejce
300 gmaso
2 kslučina
mletá sladká paprika
1 konzervasterilovaná paprika
čerstvá pažitka

podle potřeby

olivový olej

Postup přípravy

Recept je kalkulován pro crisps talíř o průměru 30 cm.

Základem je bramborákové těsto. Asi 10 středních brambor oloupeme a nahrubo nastrouháme. Slijeme přebytečnou šťávu a lehce zakapeme mlékem a promícháme. Přidáme vejce, majoránku, sůl, pepř a sušený nebo prolisovaný česnek, dobře promícháme a přidáváme tolik mouky, aby směs byla polotuhá.

Na crisps talíř mašlovačkou naneseme olivový olej a rozestřeme asi polovinu hmoty. Dáme do mikrovlnné trouby na crisp asi na 8 - 12 minut. Crisp je třeba vypnout, až povrch zkožnatí, ale ještě není zlatý.

Mezitím v misce rozšleháme obě lučiny s okapanou sterilovanou paprikou. Dá se použít zelenina jakákoliv, ale spíše předpřipravená, čerstvá zelenina se nestačí rozpéct. Přidáme vejce, lehce osolíme, přidáme pažitku a necháme odležet.

Maso nakrájíme na drobnější kostky. Pokud používáme vepřové, před samotnou tepelnou úpravou ho posolíme a promícháme rukou, aby se sůl pěkně chytla a maso po smažení zůstalo šťavnaté. Kuřecí se propeče rychleji, takže to není třeba. Kostečky hodíme na rozehřátou pánev s trochou olivového oleje, lehce necháme osmahnout, zaprášíme sladkou paprikou a necháme změknout.

Na podkladový bramborák v crisps talíři naneseme rovnoměrně lučinovou směs a na ní rozprostřeme připravené masové kostky. Mírně vtlačíme do směsi. Zbytek bramborákového těsta rozprostřeme tak, aby bylo vše pod ním zakryto. Plněný bramborákový koláč dáme péci na cca 25 minut na crisp do mikrovlnné trouby. Horní vrstva by měla být zlatá jako klasický smažený bramborák.

Po vyjmutí z trouby můžeme plněný bramborákový koláč ihned podávat.

Pokud chceme tento koláč udělat v normální troubě, spodní bramborák si nejprve připravíme na pánvi klasickým smažením. Vložíme ho na dno koláčové formy a ostatní postup je stejný. Teprve celý koláč necháme zapéct v troubě až do zezlátnutí.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Plněný bramborákový koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká