Nejprve si připravíme kvásek. Do mísy si rozdrobíme droždí, přisypeme 2 lžíce cukru a přilijeme všechen kefír, lze použít také mléko či vodu. K této směsi přisypeme mouku a vytvoříme řídké těsto, které necháme v teple 20 minut odpočívat. V případě suchého droždí (= 1 čajová lžička) se řídíme postupem napsaným na obale.
K odpočatému kvásku přidáme vejce, zbylý cukr, sůl, máslo a mouku a vymícháme vláčné těsto, které necháme kynout v teple do té doby, než ztrojnásobí svůj objem (cca 45 minut). Následně jej jemně prohněteme a necháme dalších 45 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 150 °C.
Hotové těsto rozdělíme na 10 částí (na méně než 10 částí těsto nedělte, kapsičky při pečení ztrojnásobí svůj objem) a vyválíme z nich ovál. Na jednu stranu oválu vložíme naši náplň (marmeláda, pudink, čokoláda, salko apod.), tuto část zabalíme tak, abychom vytvořili kapsičku, která zabere 2/3 těsta. Těsto důkladně přitiskneme, aby nám náplň při pečení nevytekla. Ve zbylé 1/3 uděláme nožem průžezy a vše zamotáme. Postup najdete znázorněný ve fotogalerii.
Kapsičky vložíme na plech a potřeme vyšlehaným vejcem, popř. ještě posypeme cukrem. Pečeme 5 minut při 150 °C, následně teplotu zvýšíme na 180 - 200 °C a dopékáme 15 - 20 minut.
Těsto je opravdu výborné. Dají se z něj upéct jak loupáčky, tak i pudinkovo-rozinkoví šneci.
Plněné taštičky z kynutého těsta jsou hotové. Přeji vám dobrou chuť.