Okurky oloupeme, omyjeme a nakrájíme na špalíky dlouhé zhruba 5cm. Z každého kousku lžičkou vydlabeme vnitřek i se semínky. Vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo. Citron rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu (jen z jedné poloviny).
Mezitím si připravíme náplň z tuňáka. Konzervu tuňáka vyklopíme do cedníku a necháme okapat olej. Poté tuňáka smícháme s tvarohem. Uvařená vejce oloupeme, rozpůlíme a žloutek nakrájíme najemno (bílek nebudeme potřebovat). Žloutky přidáme do mísy ke směsi z tvarohu a tuňáka. Nakonec do náplně přidáme hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu.
Náplň našleháme elektrickým šlehačem nebo v mixéru. Hotovou náplní plníme připravené salátové okurky. Plněné okurky s tuňákem posypeme sušenou petrželkou a ihned podáváme. Chutnají samostatně i s pečivem.