Máslo necháme povolit. Bazalku omyjeme a dobře osušíme. Lístky otrháme a nasekáme nadrobno. Nasekanou bazalku přidáme do změklého másla, přidáme špetku soli a společně utřeme.
Z utřeného másla vytvarujeme váleček, který zabalíme do alobalu a dáme jej do ledničky ztuhnout.
Brambory velmi dobře omyjeme a dáme vařit ve slupce.
Vejce dáme vařit natvrdo a poté je prudce zchladíme. Ihned je oloupeme a nastrouháme nebo nasekáme najemno.
Slupku rajčat nakrojíme do měsíčků a spaříme je vřelou vodou. Oloupeme je, rozpůlíme a vydlabeme jadérka. Dužninu nakrájíme na malé kostičky.
Okurku a sýr nastrouháme nahrubo.
Rozpálíme si troubu na 180 °C.
Uvařené brambory slijeme, rozpůlíme a lehce vydlabeme. Vydlabanou hmotu rozmačkáme vidličkou a smícháme ji s připravenou zeleninou, sýrem a vejci. Směs osolíme, opepříme a naplníme jí brambory. Naplněné brambory skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Plech dáme do trouby a pečeme 12 - 15 minut.
Ztuhlé bylinkové máslo nakrájíme na plátky. Brambory vyjmeme z trouby a ještě horké je servírujeme. Na každou naplněnou bramboru položíme plátek másla a můžeme podávat.