Kvásek připravíme rozmícháním kvasnic a sladovitu v troše teplé vody. V míse smícháme mouku s mořskou solí, kváskem, zbývající vodou, olejem a rukama vypracujeme vláčné těsto, dobře prohněteme a vložíme do mísy. Mísu přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout 30 - 40 minut na teplém místě.
Po vykynutí těsto znovu prohněteme a rozdělíme na kousky o hmotnosti asi 60 g. Z kousků vytvarujeme bochánky, rozválíme je na oválné placky, položíme na pomoučněný vál, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme odležet dalších 20 minut.
Odležené placky klademe na horký plech, pečeme ve střední části trouby 3 - 5 minut při 220 °C. Ihned po dopečení zabalíme chleby do vlhkých utěrek a necháme zchladnout.
Pitta chléb podáváme podle chuti jako výborné zdravé pečivo k různým pokrmům.