Chuťově výrazná směs zeleniny, která je tepelně zpracovaná, ochucená a částečně rozmixovaná. Recept na pikantní přílohu k různým pokrmům.
Hodnocení
4.6
/ 5 (8x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Cukr1 lžíce
Sůl1 a 1/2 lžíce
Ostatní
Česnek6 stroužků
Paprika1 kg
Cibule2/3 kg
Rajče2/3 kg
Feferonka3 ks
Lilek1/2 kg
Kapie1 kg
Koření Čína3 lžičky
Slunečnicový olej1 a 1/2 dl
Panenský olivový olej1 a 1/2 dl
Mletý černý pepř1 lžička
Postup přípravy
Lilek nameleme, cibule nakrájíme na jemno a česnek utřeme.
Kapie a obyčejné barevné papriky nakrájíme na menší kousky (2 x 2 nebo 2 x 1 cm).
Rajčata pokrájíme na menší kousky a vyjadřincujeme.
Feferonky nasekáme nadrobno. Pro vyloženě pálivou směs použijeme 1 kg slovenských pálivých paprik místo těch obyčejných barevných.
Do většího hrnce nalijeme olivový a slunečnicový olej a na nich 5 minut podusíme lilek.
Přidáme nakrájenou cibuli, kapii a papriku. Dále přidáme veškeré koření, sůl, rozsekané feferonky a dusíme dalších 20 minut.
Po uplynutí tohoto času vmícháme do směsi pokrájená rajčata, cukr s rozetřeným česnekem a odkryté mícháme ještě 5 minut.
Poté tyčovým mixérem směs částečně promixujeme, ale ne na kaši!
Horkou směs plníme do skleniček, které ihned uzavíráme a stavíme vychladnout víčkem dolů. Směs by měla být lehce nasládlé česnekem navinulé pikantní chuti.
Chutney uchováváme v chladničce nebo pro dlouhý čas při normální teplotě. Pikantní chutney můžeme sterilovat 10 minut při 90 °C.
Pikantní zeleninové chutney lze použít k dochucení gulášů a různých omáček, pro výrobu masových směsí, přímo na topinku nebo jako směs s brambory či na těstoviny.