Pikantní falešná gulášová polévka je polévka na způsob gulášové s paprikovou klobásou, anglickou slaninou a bramborem, dochucená rajčaty a feferonkou.
Hodnocení
4.7
/ 5 (12x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek3 stroužky
Sůl2 lžičky
Máslo2 lžíce
Petrželka1 hrst
Brambory4 ks
Kmín1/2 lžičky
Mletý pepř1 lžička
Hladká mouka 1 lžíce
Anglická slanina100 g
Gulášové koření1 lžíce
Cibule2 ks
Rostlinný olej2 lžíce
Mletá sladká paprika1 lžíce
Malá rajčata4 ks
Papriková klobása2 ks
Pálivá mletá paprika1/2 lžičky
Nakládané feferonky1 ks
Sušená majoránka2 lžičky
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kousky, paprikovou klobásu na 1/4 kolečka.
V hrnci zahřejeme olej s máslem (můžeme nahradit sádlem, do této polévky je to výborné), přidáme cibuli a krátce orestujeme, dále přidáme nakrájenou slaninu a klobásky, po chvilce také česnek, společně důkladně orestujeme.
Přidáme mletou červenou papriku, pálivou papriku, gulášové koření a vše promícháme. Přidáme hladkou mouku, promícháme a krátce orestujeme.
Zalijeme trochou horké vody a necháme chvilku provařit. Mouky dáváme méně, protože na zahuštění použijeme ještě nastrouhaný brambor.
Mezitím si v malém kastrůlku spaříme rajčata, ze kterých potom odstraníme slupku, dužinu pokrájíme na kousky a přidáme do základu polévky.
Přidáme také nadrobno nakrájenou feferonku a dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a kmínem, celé promícháme a zalijeme 1,5 l vody.
Jeden brambor nastrouháme najemno, zbylé nakrájíme na kostičky a vše přidáme do polévky.
Polévku vaříme podle brambor cca 15 - 20 minut.
Přidáme majoránku, případně sušenou petrželku (pokud nemáme čerstvou) a ještě krátce provaříme.
Pikantní falešnou gulášovou polévku zdobíme na talíři čerstvou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.