Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme vejce, med, jedlou sodu, skořici, vanilkový cukr, trochu hřebíčku a popřípadě i květ badyánu. Všechny ingredience smícháme dohromady a dobře vypracujeme v nelepivé těsto. Můžeme nechat do druhého dne v lednici uležet, ale nemusíme.
Těsto si rozválíme na plát a vykrajujeme tvořítky nejrůznější tvary, které poté klademe na plech s pečícím papírem či bez papíru.
Každý perníček potřeme rozšlehaným vejcem a do každého z nich nahoru dáme kousek ořechu.
Perníčky od Marušky pečeme v předehřáté troubě na 180 - 200 °C. Po upečení necháme perníčky vychladnout a sundáme z plechu.
Hotové perníčky můžeme ozdobit či potáhnout čokoládovou polevou a vložit do krabice spolu s jablkem, aby nám pěkně změkly a provoněly.