Vaření.czReceptyPečený obrácený vepřový řízek

Pečený obrácený vepřový řízek

Recept na výborné obrácené řízky, které nejsou ochucené ničím více než solí, zachovává se tak přirozená chuť samotného masa.


2.516x
120 min

Ingredience

3 ksvejce
50 gmáslo
50 mlmléko
600 gvepřová kotleta bez kosti
500 mldomácí vývar z vepřových kostí

na obalení

strouhanka

podle chuti

mořská sůl

podle potřeby

domácí vepřové sádlo

Postup přípravy

Vepřové karé bez kosti omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a pokrájíme na 4 plátky - asi 2 cm vysoké řízky. Tuk neodstraňujeme, neboť se vypeče a řízky budou po smažení velmi šťavnaté. Řízky po obvodu nařežeme, aby se při smažení nepokroutily. Potom je naklepeme asi na tloušťku 7 - 8 mm, aby bylo do čeho zakousnout. Naklepané řízky osolíme z obou stran a necháme asi 1 hodinu odpočívat. Ničím jiným už řízky neochucujeme, ani černým pepřem, hořčicí apod., aby vynikla přirozená chuť masa. Kdysi jsem do řízků pracně vklepávala strouhanku, ale už to tak nedělám, i tak strouhanka opadala. Řízky položíme do strouhanky a vtlačíme ji do řízků rukama z obou stran a ještě i dobře dlaněmi uplácáme, potom se obal řízků při smažení pěkně nafoukne a bude mít bubliny, nebude nechutně přilepený na řízek. Řízky obalené ve strouhance dáme na talíř. Do mísy rozbijeme 3 vejce, jemně osolíme, přidáme mléko, řízky budou mít křupavější a chutnější obal. Všechno spolu pořádně rozšleháme a řízky obalíme z obou stran nyní ve vejcích - teda naopak. Připravené obrácené řízky vložíme do rozpáleného sádla, zprudka začneme smažit asi 3 - 4 minuty, stáhneme plamen na střední, řízky obrátíme a volně smažíme i z druhé strany do zlato-červené barvy další asi 3 - 4 minuty. Je krásně vidět, jak nadýchaný obal mají. Smažené řízky vložíme ihned do litinového pekáče, podlijeme je horkým domácím vývarem z vepřových kostí a na vrch položíme 50 g másla, které řízky zjemní během další přípravy, pekáč zakryjeme víkem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 1 hodinu dusit, až se vývar vsákne do řízků i s máslem a perfektně je ochutí. Pečené obrácené vepřové řízky servírujeme horké s přílohou podle naší chuti, tentokrát jsem zvolila jako přílohu grilovanou polentu. Řízky připravené tímto způsobem jsou měkké, velmi jemné, lahodné a výborně chutnají. Dají se různě ochutit podle vlastní kreativity a mohou se připravit z kuřecího, hovězího či jiného masa, jen potom je třeba upravit čas přípravy v troubě.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pečený obrácený vepřový řízek

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena