Pokud nesmíte smažené, a přesto máte chuť na řízek, zkuste si udělat střapaté řízky v troubě podle tohoto receptu.
Hodnocení
4.1
/ 5 (39x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Marináda
Česnek2 stroužky
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Koření
Bílý jogurt1 ks
Podle potřeby
Olej
Máslo
Na obalení
Strouhanka
Tvrdý sýr
Ostatní
Vepřový řízek8 ks
Postup přípravy
Vepřové maso nakrájíme na menší plátky a naklepeme.
Připravíme si bílý jogurt, vejce, česnek, sůl a koření podle chuti. Do jogurtu prolisujeme česnek, osolíme, přidáme vejce a okořeníme. Zamícháme a naložíme do této směsi naklepané maso. Nejlépe je nechat maso naložené přes noc, ale stačí i 2 hodiny.
Na obalení si nastrouháme tvrdý sýr (lépe nějaký tučnější) a strouhanku. Směs na obalování smícháme ze strouhanky a strouhaného sýru v poměru asi 1:1. Pokud netrefíme množství a něco zůstane, přesejeme směs a sýr dáme potom navrch řízků.
Řízky obalíme v připravené směsi a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem potřený máslem nebo olejem.
Střapaté řízky pečeme asi 20 minut v troubě při 180 °C. Řízky musí chytnout barvu. Pozor, ke konci pečení přepneme na vrchní pečení, aby se sýr zespodu nepřipálil.
Pečené střapaté řízky podáváme jako výborný hlavní chod s přílohou podle chuti, výborné jsou například s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
Pokrm můžeme připravit také z krůtího, kuřecího nebo dokonce rybího masa.