Středně velké kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Pomeranče řádně omyjeme. Z poloviny jednoho kusu nastrouháme kůru a z druhé poloviny nakrájíme 3 silnější plátky. Z druhého pomeranče vymačkáme šťávu.
Do kůže celého kuřete vetřeme olej a sůl. Potom ho potřeme šťávou a lehce posypeme kůrou z pomeranče. Do dutiny břišní vložíme lžíci másla a na prsa položíme nakrájené plátky pomeranče. Kuře upečeme za občasného podlévání vývarem doměkka.
Mezitím si připravíme zeleninovou přílohu. Na másle necháme zpěnit prolisovaný česnek a ihned k němu vmícháme mražené fazolové lusky a hrášek. Podle chuti osolíme, opepříme, zakápneme pomerančovou šťávou a krátce podusíme doměkka.
Upečené pomerančové kuře rozdělíme na porce, ozdobíme pomerančem a podáváme se zeleninou a vařeným nebo pečeným bramborem.