sůl | ||
150 g | strouhanka | |
0.3 l | mléko | |
1 ks | kuře | |
3 ks | bílek | |
3 ks | žloutky | |
2 ks | houska | |
muškátový květ | ||
80 g | máslo na pekáč | |
60 g | máslo na nádivku | |
čerstvá nebo sušená petrželka |
Začneme přípravou nádivky. Změklý tuk našleháme se žloutky a solí, přidáme na kostičky nakrájenou housku zvlhčenou mlékem a strouhanku. Dochutíme muškátovým květem a nadrobno nasekanou nebo rozdrcenou sušenou petrželkou. Nakonec opatrně vmícháme pevně vyšlehaný sníh.
Kuře očistíme a propláchneme proudem vody. Osušíme a naplníme nádivkou a břišní dutinu sešijeme kuchyňskou nití. Na pekáči rozehřejeme máslo ke kterému můžeme přidat i slaninu. Vložíme kuře a mírně podlijeme vývarem nebo teplou vodou, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby.
Po 15 minutách pokličku sejmeme a kuře za občasného podlévání pečeme nejprve hřbetem nahoru a pak ho obrátíme, aby se upeklo stejnoměrně. Po upečení vyjmeme z masa nitě a kuře rozdělíme na 4 porce.
Podávat můžeme s rýží, nebo pečeným bramborem.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena