2 paličky | česnek | |
sůl | ||
250 g | máslo | |
1 ks | kuře | |
0.5 ks | citron | |
grilovací koření | ||
250 ml | smetana ke šlehání | |
mletý černý pepř | ||
500-1000 g | nové brambory |
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Kuře pořádně posypeme grilovacím kořením, osolíme a opepříme a to zvenku i zevnitř. Kuře pokapeme citronovou šťávou, hlavně zevnitř. Do pekáče naskládáme kousky másla. Kuřeti svážeme nohy k sobě a pak jej položíme do pekáče. Troubu rozehřejeme na 130 °C.
Česnek oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Polovinu množství česneku vložíme do kuřete, trochu česneku odložíme stranou a zbytkem česneku posypeme kuře. Takto připravené kuře vložíme na hodinu do předehřáté trouby. Podle potřeby je podléváme vodou.
Mezitím omyjeme brambory a nakrájíme je na větší kostky. Po hodině pečení je přidáme ke kuřeti, posypeme je zbytkem česneku a zalijeme smetanou. Pekáč zabalíme do alobalu a pečeme dalších 45 minut. Pak alobal sundáme a dopékáme další půl hodiny.
Hotové kuře naporcujeme a podáváme s brambory a omáčkou.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena