Sváteční recept na kančí kýtu se švestkovou omáčkou podávanou se špekovým knedlíkem.
Hodnocení
4.6
/ 5 (9x)
Doba přípravy
120 min
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Perník na strouhání
Bobkový list
Nové koření
Mletý černý pepř
Příloha
Vejce1 ks
Mléko400 ml
Veka500 g
Hrubá mouka150 g
Anglická slanina100 g
Petrželová nať5 g
Ostatní
Cibule100 g
Sádlo100 g
Červené víno500 ml
Anglická slanina100 g
Kořenová zelenina400 g
Vykostěná srnčí kýta800 g
Omáčka
Sušené švestky50 g
Švestková povidla100 g
Postup přípravy
Vykostěnou srnčí kýtu srolujeme, svážeme provázkem, osolíme, opepříme a na sádle opečeme ze všech stran.
Maso vyjmeme, orestujeme nakrájenou cibuli a zeleninu do zlaté barvy spolu s kořením. Zalijeme vínem, vložíme maso a pečeme přikryté v troubě při 180 °C do měkka.
Měkké maso vyjmeme a vše z pekáče propasírujeme přes jemný cedník, přidáme povidla a zahustíme nastrouhaným perníkem.
Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a sušené švestky, přidáme do omáčky a dochutíme solí.
Slaninu pokrájíme na kostičky a orestujeme. Smícháme spolu s vekou pokrájenou na kostičky, nasekanou kudrnkou, solí, pepřem, moukou, mlékem a vejcem a ze směsi vytvoříme knedlíky. Knedlíky zabalené v ubrousku vaříme 20 minut v páře.
Pečenou srnčí kýtu se švestkovou omáčkou podáváme se špekovými knedlíky.