Trošku pracnější příprava z dančí či jelení kýty, ale výsledek stojí za to.
Hodnocení
4.6
/ 5 (33x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Máslo225 g
Červené víno300 ml
Smetana ke šlehání3 lžíce
Bazalka1 lžička
Plátky slaniny150 g
Dančí nebo jelení kýta1 ks
Jalovčinka6 ks
Drcený bobkový list2 ks
Bujon ze zvěřiny500 ml
Podle chuti
Sůl
Mletý pepř
Podle potřeby
Hladká mouka
Rybízová marmeláda
Postup přípravy
Ze soli, pepře a části podrcených bobkových listů připravíme směs koření, kterou potřeme maso.
V malém hrnci necháme rozpustit máslo.
Jakmile zmizí pěna, nalijeme polovinu másla do ohnivzdorné misky. Dáme do ní maso, přelijeme je zbytkem másla a vložíme do předehřáté trouby na 225 °C.
Po asi 5 - 6 minutách pokryjeme maso plátky slaniny a teplotu snížíme na 200 °C. Maso pečeme zhruba 75 minut.
ěhem pečení dančí maso občas obrátíme. Má-li maso zůstat šťavnaté, dbáme na to, aby bylo vždy přikryté plátky slaniny. Pokud by tuk příliš ztmavnul, přidáme trochu másla.
Asi 10 - 15 minut před koncem pečení přidáme česnek a zbytek podrcených bobkových listů.
Mezitím uvedeme k varu bujon a víno, vyvaříme asi na polovinu původního objemu.
Upečené maso vyjmeme a zabalíme do alobalu a necháme nejméně 15 minut odpočívat
. Tuk a zbytky po pečení přelijeme do hrnce. Přidáme směs vína a bujonu a krátce povaříme. Scedíme přes sítko a znova zavaříme.
Zahustíme trochou hladké mouky, přidáme šlehačku a vmícháme bazalku, podle chuti osolíme a opepříme. K omáčce z bazalky můžeme přidat i trochu rybízové marmelády pro dochucení.
Omáčku podáváme v zahřáté misce, pečené dančí maso podáváme vcelku, teprve u stolu je nakrájíme na potřebné kousky.
Pokud chceme maso zmrazit, pečeme je o 10 - 15 minut déle. Omáčku s bazalkou můžeme zmrazit také, ale bez šlehačky. Tu přidáme až po rozmrazení.
Musím autorovi moc poděkovat. Dnes mi dle tohoto receptu snoubenec připravil k večeři daňčí kýtu, a přes to, že si děláme lahůdky často, tohle bylo naprosto vyjímečné.
Recept určitě zkuste, já už se těším až si to zítra zase ohřejeme.
A shodli jsme se, že nejlepší příloha je kulatozrnná rýže.
Marmeládu jsme nedávali, příjemným osvěžením (ale zcela postradatelným) byly brusinky.
Bláža
jiri (tecka) hynek
Výborný recept
Recept vynikající. Udělal jsem trochu změnu a kýtu prošpikoval valašským špekem a celou obalil plátky královské slaniny. Dal jsem poloviční množství másla. Jalovec jsem přidal při začátku pečení (v receptu je jeho použití opomenuto). Bazalky jsem dal deset lístků (nevím, kolik je lžička čerstvé). Stejně nebyla příliš výrazná, jen to lehce provoněla, což bylo OK. Rybízovou marmeládu jsem nedal. Bál jsem se, abych už tak výbornou chuť nepokazil. Víno Cabernet - Tenimendi di Cangrande (Veneto). Dobré víno je klíčové pro výslednou chuť.
mm
moc dobré
Skvělý recept, který je možná označen jako složitý kvůli délce přípravy, ale já na něm nic tak extra komplikovaného nevidím.
Co bych vytkl - mezi ingrediencemi je jalovec, ale v receptu nikde uveden není. Všiml jsem si toho až na konci, takže jsem ho přihodil až s česnekem, což bylo myslím málo.
- není napsáno zda se maso peče v zakryté či odkryté misce, já jsem ho zakryl a vše bylo OK
- místo lžičky čerstvé bazalky jsem dal lžíci, ale i tak nebyla moc výrazná. Nemyslí, že by to bylo na škodu, ale název omáčka s bazalkou mi připadá "nefér" vůči dalším intenzivnějším ingrediencím, zejména vínu
- není doporučena příloha, udělal jsem karlovarský knedlík a bylo to OK
Celkově, ale výborné moc jsme si pochutnali.
Radecka
Recept byl naprosto výborný!!! Na konci jsem dala jen špetku sušený bazalky, čerstvou jsem bohužel neměla. Ani rybízovou marmeládu, což bych řekla, že byla škoda. Omáčka ale neměla chybu i tak. Dala jsem do ní své oblíbené víno (na tom hodně záleží, jaké víno vyberete, žádné levné, to co normálně pijete). Autorovi musím moc poděkovat za skvělej recept :D. Je to sice náročnější, celý recept mi trval 2 hodiny i s přípravou ale opravdu STOJÍ ZA TO!!!!!!!!!