Nestihli jste napéci vánoční cukroví a chybí vám sladké pohoštění ke kávě? Vyzkoušejte tento snadný a rychlý recept.
Hodnocení
4.1
/ 5 (13x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Cukr moučka100 g
Citronová kůra
Polohrubá mouka100 g
Smetana ke šlehání125 ml
Vanilkový lusk 1 ks
Podle potřeby
Lupínky mandlí
Čokoládová poleva
Postup přípravy
Celá vejce utřeme s moučkovým cukrem, vanilkou a citronovou kůrou do pěny. Potom přidáme prosátou mouku, přilijeme smetanu a ze směsi vyšleháme hladké těstíčko.
Těstíčko nanášíme kávovou lžičkou na plech vyložený pečícím papírem. Dbáme na to, aby jednotlivé dávky byly od sebe alespoň 5 cm, protože se těsto rozteče do tvaru plochých placiček. Každou placičku poklademe lupínkem mandle. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud okraje placiček nezrůžoví.
Upečené pařížské placičky ihned sundáme z plechu a necháme vychladnout. Potom je zdobíme podle vlastní fantazie čokoládovou polevou.
Placičky dělávám často, sypu anýzem, zdobím brusinkami nebo ořechy. Jestliže vyndáte horký plech těsně před tím než začnou okraje růžovět, můžete rychle smotat pečící papír i s placičkami. Budete mít kornoutky nebo hoblinky. Letos se pokusím o bezlepkovou variantu.