Očištěnou cibuli nakrájíme na kousky, česnek na plátky, chilli papričku zbavíme zrníček a nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny opražíme na oleji v pánvi s nepřilnavým povrchem.
Arašídy krátce opražíme v suché pánvi a přimícháme k cibulové směsi. Přidáme na kostky nakrájený sýr a slané krekry nalámané na kousky. Zalijeme mlékem a mixujeme, dokud nevznikne jemná polohustá omáčka. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme ještě trochu mléka. Pokud je příliš tekutá, přidáme ještě několik krekrů.
Brambory uvaříme ve slupce. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky hrubé asi 1,5 cm. Poskládáme na listy hlávkového salátu a polijeme připravenou omáčkou. Vejce oloupeme, nakrájíme na hrubší plátky a poklademe na brambory. Papa a lá Huancaína ozdobíme kousky oliv.
Papa a lá Huancaína podáváme jako zdravý hlavní chod na oběd či večeři.