Pro přípravu paelly budeme potřebovat předem uvařenou rýži. Mořské plody necháme roztát a okapat. Cibuli oloupeme, nasekáme na drobné kostičky a orestujeme na horkém olivovém oleji. K cibuli následně přidáme mořské plody a ještě krátce orestujeme.
Základ paelly podlijeme bílým vínem a za stálého míchání necháme tekutinu odpařit. Přidáme prolisovaný česnek a předem uvařenou rýži. Zalijeme 4 hrnky zeleninového vývaru.
Směs přivedeme k varu, stáhneme plamen a paellu ochutíme kardamomem, solí, pepřem a za občasného míchání dál vaříme, dokud rýže nezhoustne. Pak povrch paelly obložíme proužky čerstvých paprik (můžeme použít i jinou zeleninu - hrášek, kukuřici) a necháme dojít již bez míchání na co nejmenším plameni asi dalších 15 minut.
Hotovou paellu podáváme nejlépe velmi horkou - okamžitě po stažení z ohně. Přidáme kousek čerstvého citronu pro zakapání a jako přílohu můžeme nabídnout bílé pečivo.