Nejdříve si připravíme těsto. Do mixéru vložíme bílý jogurt, ovesné vločky (4 lžíce), lněná semínka, půl banánu, vejce a špetku soli. Vše rozmixujeme, přidáme jedlou sodu, celé ovesné vločky (2 lžíce), pohankovou mouku a lehce promícháme.
Na rozpálené pánvi vytřené olejem lžící lijeme těsto - na jeden lívanec použijeme 2 polévkové lžíce. Ovesné lívance smažíme (spíš pečeme) nejdříve zprudka, potom ztlumíme, aby se nepřipalovaly.
Dále si připravíme merendu. Budeme potřebovat libovolné ovoce (nejlépe jahody nebo borůvky), ovoce rozmačkáme nebo rozmixujeme, podle chuti osladíme datlovým sirupem a část merendy vmícháme do tvarohu.
Ovesné lívance servírujeme na talířku polité merendou, ozdobené čerstvým ovocem a sekanými ořechy.