Ovčácký salát

Při dovolené v Bulharsku jsem si oblíbil ovčácký salát, který tam dělá každá restaurace. Moc mi chutnal, proto se o tento recept rád podělím.


5.01x
25 min
1×

Postup přípravy

V receptu schválně neudávám množství ingrediencí, každému podle chuti a nálady.

Nakrájíme si zeleninu, nejdříve okurku (někdo oloupanou, někdo ne, jak má kdo rád), střed okurek (semínka) vyškrábeme lžičkou a nepoužijeme. Rajčata nakrájíme na větší kousky cca 1,5 x 1,5 cm, stejně tak žlutou masitou papriku. Šunku nakrájíme na proužky cca 1 x 2 cm. Sýr kaškaval (měkčí eidam) nakrájíme na kostičky cca 1 x 0,5 cm, případně nastrouháme na hrubém struhadle. Balkánský sýr nastrouháme také na hrubém struhadle. Nakládané celé žampiony nakrájíme na proužky (ideálně na cca 3 - 4 mm). Pečenou papriku nakrájíme na proužky, pokud ji nemáme takto již koupenou. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Na talíř dáme nakrájená rajčata, žlutou papriku, přidáme šunku, sýr kaškaval, posypeme nasekanou čerstvou petrželkou, koprem, poté přidáme nakrájenou okurku, pečenou papriku, žampiony a nahoru dáme bohatou vrstvu balkánského sýra. Vajíčka poklademe dokola.

Ovčácký salát nakonec ozdobíme černými olivami, posypeme špetkou čerstvě mletého pepře a podáváme. Olivovým olejem zalijeme až konkrétní porci ovčáckého salátu, stejně tak použijeme vinný ocet a sůl. Já nesolím vůbec, balkánský sýr je slaný dost.
user-icon

autor severak1


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ovčácký salát

Zpět na recept